Koningin, darren en werksters

De koningin, ook wel de moer genoemd,  heeft slechts één taak: eieren leggen. In het zomerseizoen wel tot 2000 stuks per dag! Er is onder normale omstandigheden één koningin in het bijenvolk. Enkele dagen nadat een koningin wordt geboren vliegt ze een paar keer uit. Dit zijn de bruidsvluchten. De koningin gaat op zoek naar darren (mannelijke bijen) en laat zich meerdere malen bevruchten. Ze kan vervolgens enkele jaren bevruchte eitjes leggen. Ze verlaat zelden de bijenkast.

Ook de darren hebben maar één taak: de bevruchting van koninginnen. Er zijn in het zomerseizoen Soortbijenenkele honderden darren in een bijenvolk. Aan het einde van het seizoen, zo rond september/oktober, zijn de darren nergens meer voor nodig. Ze worden dan gedood of uit de kast gegooid, de zogenaamde darrenslacht. Een dar die daadwerkelijk een koningin bevrucht moet dit direct met de dood bekopen. Zijn bevruchtingsorgaan wordt door het paren uit zijn lijf gerukt, waardoor hij sterft.

Werksters of werkbijen zijn, net als de koningin, vrouwelijke dieren. De geslachtsorganen zijn echter niet volledig ontwikkeld, zoals bij de koningin. Werksters hebben zeer veel verschillende taken in het volk en leven in het zomerseizoen ongeveer 6 weken.