Gestoken! Wat nu?

Bijensteken kunnen flink pijnlijk zijn. Er kan een flinke zwelling ontstaan die enkele dagen kan aanhouden. De getroffen plek voelt heet en stijf aan. Na beenenkele dagen tot hooguit een week verdwijnen de symptomen vanzelf.

Wat te doen?
Nadat de bij gestoken heeft, blijft de angel achter in de huid. Aan het einde van de angel zit de gifblaas, die nog een tijdje door blijft pompen. Om de reactie op het gif te verminderen is het goed om de angel direct na de steek te verwijderen. Een keer met de nagel er overheen krabben is voldoende om de angel te verwijderen. Pak de angel nooit beet, want dan knijp je juist de gifblaas helemaal leeg in je lichaam.

Uitzuigen?
Gif uitzuigen heeft alleen zin wanneer dit binnen twee minuten na de steek gebeurt. Daarna is het gif al te ver in het lichaam doorgedrongen.

Allergieoog
Allergie voor bijensteken komt veel minder vaak voor dan men denkt. De meeste "allergische" reacties zijn gewoon fikse lokale reacties op het bijengif. Volkomen normaal dus. De reacties op de foto's zijn normale reacties op bijengif. Slechts een kleine 5% van de mensen is allergisch voor bijensteken.