Voorkomen van steken

  •     Sla niet naar bijen. Wanneer u een bij vlak bij u ziet of om u heen hoort zoemen, blijf dan rustig. In de meeste gevallen zal de bij een toevallige voorbijganger zijn. Wanneer u rustig blijft, vliegt de bij vanzelf weer verder. Als de bij toch om u gezicht blijft zoemen, dan is het een wachterbij in de buurt van een bijenvolk. De bij probeert u duidelijk te maken dat u weg moet wezen. Loop kalm weg in de richting waar u vandaan kwam en de bij zal terug keren naar zijn volk. Als u gaat rennen of wild om u heen gaat slaan, wekt dit agressie op en zal de bij eerder steken.
  •     Let op bij werkzaamheden in de tuin. U kunt gerust in uw tuin tussen de bloemen werken terwijl er bijen vliegen. Ze zullen niets doen, tenzij u per ongeluk in een bij grijpt en de bij klem komt te zitten. De bij zal dan uit noodweer steken.
  •     Sterk geurende parfums en zweetlucht trekt bijen aan. Met name in de buurt van een bijenvolk kunnen deze geuren bijen naar u toe lokken en agressie opwekken.
  •     Loop niet blootvoets door een grasveld. In een grasveld bloeien vaak klavers of andere bloemen, waar bijen en hommels graag op vliegen. Als u er met blote voeten op trapt, zullen ze uit noodweer steken.
  •     Doe lang haar vast of draag een pet in de buurt van een bijenkast/korf. In de buurt van een bijenvolk of op een drukke vliegroute kan een bij makkelijk in uw haar verward raken. Mocht dit gebeuren, probeer de bij er dan niet met wilde bewegingen uit te slaan. Vraag iemand de bij rustig te bevrijden uit u haar.