Wat doet de imker?

Een bijenvolk kan zich in principe zelf redden. Ze hoeven niet, zoals huisdieren, elke dag te gevoerd worden. Toch wil een imker graag honing oogsten, zijn volken sterk houden en voorkomen dat ze er vandoor gaan (zwermen). Bijen blijven wilde dieren en laten zich niet makkelijk leiden. De werkzaamheden, die ik als imker uitvoer, zijn in grote lijnen:

Controle van de volken in het vroege voorjaarErik
Alle volken worden nagekeken. Van eventueel dode volken worden de kasten opgeruimd. Zwakke/kleine volken en moerloze volken (volken zonder koningin) worden verenigd met sterke volken. Oude en beschimmelde raten worden verwijderd. Teveel aan wintervoer wordt verwijderd om te voorkomen dat er later suiker in de honing terecht komt. Afhankelijk van de grootte van een volk, wordt de ruimte van de bijenkast beperkt. Alle volken krijgen een schone bodem.

Kastruimte geven
In de loop van het voorjaar zal het volk sterk groeien. Ik kijk regelmatig hoe de ontwikkeling verloopt en als de kasten te vol worden, wordt er extra kastruimte gegeven. Vanaf april moet de bloei van planten in de gaten gehouden worden. Wanneer er veel planten in bloei staan kan er extra ruimte in de vorm van een honingkamer op het volk gezet worden. De honingkamer wordt gescheiden van de rest van de kast door middel van een rooster. De koningin kan niet door dit rooster, de werksters wel. Op deze manier kan er geen broed in de honingraten komen, maar zal de ruimte alleen gebruikt worden voor de opslag van honing.

Zwermbeheersing
Zie artikel: Zwermen voorkomen of scheppen

Honing oogsten
Zie artikel: Alles over honing, Hoe wordt honing gewonnen?

Inwinteren
De bijen hebben, om de winter door te komen, een flinke voorraad energierijk voedsel nodig. Hiervoor verzamelen ze de honing. Als imker haal je natuurlijk een deel van de honing uit de kasten. Om deze voorraad aan te vullen wordt, na de laatste honingoogst, suikerwater gegeven. Eind augustus/begin september geef ik ieder volk 15 kg suiker, opgelost in water. Ruim een week lang krijgen de bijen elke avond een flinke portie, die ze vanuit de voerbak opslaan, indikken en uiteindelijk verzegelen in de raten.

Het volk gezond houden
Zie artikel: Voorkomen en bestrijden van ziektes en plagen

Kastmateriaal onderhouden
Vanaf begin oktober tot begin april is er weinig te doen in de bijenvolken. Deze tijd wordt benut voor het onderhoud en maken van kastmateriaal.